Ben jij al bekend met een bodemsanering keuring? Het is een onderzoek dat werknemers moeten ondergaan die werkzaamheden verrichten in verontreinigd water en verontreinigende grond. Het gaat hierbij om werkzaamheden binnen bodemsanering. De keuring is een verplichting, waardoor je als werkgever moet waken voor de uitvoering. Er zijn verschillende onderdelen die de werknemer moet uitvoeren om door de training heen te komen. Daarbij moet je als werkgever ook weten waarvoor deze keuring precies dient. Want welke zaken komen voor in de keuring? En waar moet de werknemer precies aan voldoen tijdens deze keuring?

 

Een medisch onderzoek voor de werknemer

Een bodemsanering keuring moet zorgen dat mogelijke gezondheidsschade in een vroeg stadium ontdekt wordt. Werknemers worden tijdens de bodemsanering namelijk blootgesteld aan verschillende verontreinigde bodems en waters, waardoor het extra schade aan kan brengen. De werknemer weet hierdoor ook beter of hij de werkzaamheden uit kan voeren of dat hij beter naar een andere baan kan zoeken. Het medische onderzoek is daarom het eerste wat voorbijkomt. Afhankelijk van de functie kan de inhoud van het onderzoek verschillen. Denk aan het gebruik van adembescherming, het gebruik van buitenluchtafhankelijke adembescherming en het gebruik van buitenluchtonafhankelijke adembescherming. De schade aan de gezondheid is zo direct in kaart gebracht.

 

Vaardigheden van de werknemer onder de loep

Daarnaast zullen de vaardigheden voor de werkzaamheden aan bod komen. De werknemer moet namelijk geschikt zijn voor het werk, voordat de daadwerkelijke werkzaamheden beginnen. Daarbij kan het bijvoorbeeld ook gaan om diensten voor verhuur GWW. Er kunnen verschillende vragen aan bod komen en de professional geeft een waarde aan de antwoorden die zijn gegeven. Hiermee kan een duidelijk beeld ontstaan van wat de werknemer allemaal kan en waar aandachtspunten liggen. Indien een werkgever niet in staat is om de werkzaamheden uit te voeren, zal dit duidelijk in het rapport komen te staan.

 

Alle stappen van de bodemsanering op een rij

Na de bodemsanering keuring kan een werknemer goed naar de werkzaamheden en situatie kijken. Zodra verontreinigd water of een verontreinigde bodem is geconstateerd zal de situatie volledig in kaart gebracht dienen te worden. Zo moet de werknemer kijken naar de consequenties, wat de kosten zijn en welke stappen hij moet ondernemen. In sommige gevallen is er niets nodig, terwijl in andere gevallen verwijderwerkzaamheden moeten plaatsvinden. De werknemer zal tijdens de keuring dus ook aantonen dat hij kan schakelen en de stappen beter kan doorlopen om de verontreiniging op te lossen.

 

Zorgen voor veel deskundigheid

Bij een bodemsanering keuring zal de deskundigheid te allen tijde naar boven komen. Een deskundige aanpak bodemsanering zorgt er namelijk voor dat de klant een goed beeld heeft van de mogelijkheden en welke kosten erbij komen kijken. De bodemsanering niet uitvoeren kan immers een hoge kostenpost geven en een vertraging van de bouwplannen geven. Als je werkgever kun je er daarom voor waken dat jouw werknemers doen wat er nodig is en de klant te helpen aan een goede reiniging. Jouw bedrijf zal hierdoor weer goed kunnen helpen bij de sanering.