Iedereen die gaat graven met een machine, is verplicht om een KLIC-Melding te doen. Deze melding wordt gedaan om er zeker van te zijn dat je niet blind in de grond graaft en dat je weet waar alle kabels en leidingen liggen. Zo voorkom je problemen die optreden op het moment dat je deze kabels raakt met je graafmachine. Maar wat is de KLIC-Melding precies, waarom is het verplicht en hoe doe je het? Een overzicht.
Wat is een KLIC-Melding?
Een KLIC-Melding is een melding die je moet doen als je van plan bent om met een graafmachine aan de slag te gaan. De melding moet worden gedaan aan de hand van het gebied waar je in wilt werken en dat is dan ook het eerste wat je moet aangeven. Vervolgens is het van belang dat men weet welke werkzaamheden precies worden uitgevoerd. Hoe diep wordt er gegraven, waar is het precies voor? Aan de hand van deze gegevens rolt er een duidelijk overzicht uit van de kabels en leidingen die onder je door lopen. Zo weet je wat je kan verwachten tijdens de graafwerkzaamheden en kan je voorkomen dat je ongewenst die leidingen en kabels raakt.
Hoe blind kan je varen op die gegevens?
Natuurlijk kan je dankzij een KLIC-Melding kabels en leidingen detecteren, maar het is niet zo dat je dan maar gewoon blind kan gaan graven. De grond onder je voeten is immers niet statisch; ook onder de grond vinden bewegingen plaats en die bewegingen kunnen ervoor zorgen dat kabels en leidingen verschuiven. Natuurlijk, ze zullen nooit compleet ergens anders liggen, maar de diepte van deze kabels en leidingen kan behoorlijk variƫren. Daarom is het altijd van belang dat je met veel zorg te werk gaat en de graafwerkzaamheden goed coƶrdineert. Het is immers beter dat je ietsje langer over de werkzaamheden doet, dan dat je onverwacht een kabel raakt. Dan ben je immers nog veel verder van huis.
Waarom is de KLIC-Melding verplicht?
Deze melding is verplicht, omdat het anders een niet te monitoren janboel wordt. Immers; als iedereen maar vrijuit gaat graven met graafmachines, kan het behoorlijk vervelend worden. Een kabel doormidden slaan met je graafmachine kan ervoor zorgen dat de hele wijk zonder stroom zit en dan hebben we het nog niet eens over de gevaren die dit kunnen opleveren voor de mensen die er aan het werk zijn. En iedereen die wel eens een waterleiding heeft zien springen, weet dat dit koste wat het kost vermeden moet worden. Daarom is een KLIC-Melding zo belangrijk; het geeft je de kennis die je nodig hebt om te voorkomen dat je in de problemen komt.
Wat als blijkt dat de melding niet klopt?
Zoals gezegd kunnen kabels en leidingen verschuiven, maar het kan ook zijn dat een kabel is weggehaald, maar dat dat niet is vermeld in de KLIC-Melding. In dat geval zijn de resultaten van je melding niet in orde en moeten ze aangepast worden voor later. Daarom moet je het melden als je er bij het graven achter komt dat de gegevens niet correct zijn. Eigenlijk moet je gewoon vooronderzoek doen en dat kan door proefsleuven te graven, door detectieonderzoek uit te voeren, of door in gesprek te gaan met de netbeheerder.
Recent Comments