De eikenprocessierups, iedereen heeft er weleens van gehoord. Deze rups zorgt de laatste jaren namelijk voor steeds meer overlast in Nederland. Mogelijk ben je er zelf ook al een keer mee in aanraking gekomen. Toch weet niet iedereen het fijne van deze rups. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over de eikenprocessierups.
Wat is de eikenprocessierups?
Gezien de naam verbaast het je waarschijnlijk niet dat de processierups zich vooral in en nabij eikenbomen nestelt. Zij nestelen zich vaak aan de meest zonnige kant van de stam van zo’n boom. De rups dankt zijn naam overigens niet alleen aan de plek waar zij zich nestelen, maar ook aan de manier waarop zij zich voortbewegen. De rupsen lopen namelijk achter elkaar aan, wat we ook wel een processie noemen. Kijk er daarom niet raar van op als je een lange sliert rupsen over de stam of tak van een eikenboom ziet lopen.
Waarom zorgen de rupsen voor overlast?
Nu je weet wat de eikenprocessierups is, wil je ongetwijfeld ook weten waarom hij overlast veroorzaakt. Dit komt door de brandharen, waarvan een enkele rups er zo’n 700.000 heeft. Rupsen stoten deze haartjes onder meer af bij bedreiging, maar ze kunnen ook verspreid worden door de wind. Doordat ze licht van stuk zijn, kunnen ze op of in de huid, ogen en luchtwegen van mensen en dieren terechtkomen. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een allergische reactie, zoals jeuk en/of irritatie.
Wanneer zorgt de rups voor overlast?
Wie denkt dat de eikenprocessierups het hele jaar door actief is, heeft het mis. De rups overleeft de winters in ons land niet, waardoor je in dit seizoen niet bang hoeft te zijn voor overlast. Ook in de herfst is de overlast vaak een stuk minder. Wanneer de rups dan wel actief is? Vooral in april, mei, juni en juli. Omdat de rupsen vanaf juni hun brandharen verliezen, begint dan vaak de overlast. De overlast zet ook in de maanden juli en augustus nog door.
Hoe bestrijd je de eikenprocessierups?
Wie de kans op overlast van de eikenprocessierups tot een minimum wil beperken, moet de rupsen bestrijden. Zelf de eikenprocessierups bestrijden is alleen niet aan te raden. Waarom niet? Omdat je niet weet hoe dit moet en omdat de kans op een allergische reactie dan groot is. Laat dit daarom over aan een gespecialiseerd bedrijf. Je kunt een nest eikenprocessierups ook bestrijden met behulp van natuurlijke vijanden van de rups. Hang bijvoorbeeld nestkastjes op voor koolmezen. Zij eten de processierups, waardoor de overlast mogelijk beperkt blijft. Je kunt het daarnaast interessant maken voor de sluipwesp om jouw tuin te bezoeken. Deze wesp is namelijk ook een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.
Recent Comments