Duurzaamheid is een populair thema en veel mensen hechten er dan ook waarde aan om duurzaam te leven. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is de tuin. Je kunt namelijk allemaal maatregelen nemen om je tuin duurzaam te maken. Waar je rekening mee moet houden? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Begin met de basis: gezonde tuingrond

Een duurzame tuin begint met een goede ‘fundering’. In dit geval is dat de tuingrond. Dat is overigens niet alleen belangrijk voor de beplanting, maar ook voor het bodemleven.

Maak de tuingrond los door de grond goed om te spitten en voeg vervolgens hoogwaardige compost toe aan de bovenste grondlaag. Werk alleen met compost van hoogwaardige kwaliteit, goedkoop is in dit geval daadwerkelijk duurkoop. Dus laad je niet verleiden door goedkope compost.

Vervolgens laat je de natuur zijn werk doen. Dus ook afgevallen bladeren kun je gewoon laten liggen. Alleen als er bladeren op het gazon komen dien je die op te ruimen, maar verder kun je ze overal laten liggen.

Denk circulair en gooi oude tuinmaterialen niet zomaar weg

We hebben er in het westen een handje van om spullen die stuk zijn of niet meer naar ons zin weg te gooien. Deze consumptie mindset zorgt voor enorme bergen afval. Terwijl veel materialen nog prima te gebruiken zijn. Dat geldt ook voor de tuin.

Terrastegels die je niet meer mooi vindt? Spuit ze schoon, hak ze in stukken en maak er een rotstuin van of verwerk ze in de plantenborders. Het tuinhuisje dat je niet gebruikt? Breek het af en maak er houten plantenbakken van. Een boom die moet worden gekapt? Maak er een insectenhotel van.

Het is met name de kunst om creatief te zijn en kansen te zien. Maar eerlijk is eerlijk: vaak is kennisgebrek een belangrijke oorzaak waarom goede materialen worden weggegooid. Het maken van circulaire tuinen is dan ook een vak apart. Gelukkig zijn er hoveniersbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanleggen van circulaire tuinen en je van dienst kunnen zijn.

Gebruik alleen inheemse plantensoorten

Kies ervoor om zoveel mogelijk inheemse plantensoorten in je tuin te poten. Daar is de natuur op ingesteld. Help de natuur dus een handje om zichzelf in stand te houden door alleen voor inheemse plantensoorten te kiezen.

Vang regenwater op

Op jaarbasis verbruiken we met z’n allen enorm veel water. Terwijl het lang niet altijd nodig is om kraanwater te gebruiken. Zeker niet als het om de tuin gaat. Sluit daarom een regenton aan op de dakgoot en gebruik het opgevangen regenwater om de beplanting water te geven.

Je kunt er ook voor kiezen om een drainagesysteem aan te leggen en het systeem op een ondergrondse opslag aan te sluiten. De opslag kun je bijvoorbeeld kwijt onder een vlonder. Op die manier verlies je geen ruimte in de tuin en kun je toch veel water opvangen om de planten mee water te geven.

Bestrijd onkruid op een milieuvriendelijke manier

Onkruid is voor veel tuinliefhebbers een doorn in het oog. Maar dat hoeft niet zo te zijn. In de basis heeft onkruid namelijk maar twee dingen nodig om te groeien: water en licht. Als je dat ontneemt wordt het lastig voor onkruid om te groeien.

Maar hoe doe je dat dan? Simpel, bijvoorbeeld door planten te kopen die de bodem goed afdekken. En het onkruid tussen de tegels? Dat kun je eenvoudig bestrijden met kokend water. Ook wel de heatweedmethode genoemd.

Aan de slag

Met de tips die we je gegeven hebben kun je al een heel eind komen om je tuin om te toveren in een duurzame tuin. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin gewoon. Stap voor stap kun je naar een duurzame tuin toewerken waar jijzelf en de natuur steeds blijer van worden!

Geen zin om al het werk zelf uit te voeren? Dan kun je ook besluiten om het werk uit te besteden en een duurzame tuin aan te laten leggen. Er zijn veel hoveniers waar je terecht kunt voor tuinaanleg. Maar er zijn weinig hoveniers die bedreven zijn in het aanleggen van duurzame/circulaire tuinen. Een voorbeeld vind je hier: aardoomhoveniers.nl/particulier/tuinaanleg/.