Ja, zeker! We snappen dat niet iedereen zin heeft om veel tijd te besteden aan de onderhoud van hun tuin of beschikt over de zogeheten groene vingers. In dit artikel lees je hoe je jouw tuin op een onderhoudsvriendelijke manier kunt inrichten. Dit soort tuinen hebben namelijk weinig aandacht nodig en zien er wel mooi uit. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Kies voor de juiste planten

Geschikte planten uitzoeken voor een onderhoudsvriendelijke tuin is natuurlijk erg belangrijk. Wanneer je houdt van kleur in de tuin kun je kiezen voor margrieten, geraniums of lavendel. Als je meer van de strakke en moderne uitstraling bent kun je gaan voor siergrassen. Deze grassen hoef je maar één keer per jaar te snoeien en geven een stijlvol effect. Ook moet je niet vergeten om te kijken naar jouw woonsituatie. Het is bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor planten die het goed doen in de zon wanneer jouw tuin de hele dag in de zon staat. Bepaal dus eerst of de plek waar je planten wilt zonnig, droog, nat of schaduwrijk is.

Hoe laat ik mijn tuin bestraten?

Wil je zo min mogelijk bezig zijn met het verwijderen van algen tussen de tegels? Dan kun je het beste kiezen voor grote tegels in plaats van kleine.Je kunt ook voor keramische tegels kiezen, deze zijn gecoat met een toplaag, waardoor ze minder snel vies worden of beschadigd raken. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het water goed afgevoerd kan worden. Anders blijf je het probleem van algaanslag op je tegels tegenkomen. 

Gewoon een groen gazon

Maaien, bemesten, besproeien… voor een mooi groen gazon moet je best wat moeite doen. Ook het onderhouden van een gazon kost veel tijd. Wanneer je echt niks wilt doen aan het gras in je tuin, kun je kiezen voor een kunstgrasmat. Tegenwoordig wordt kunstgras al zo goed nagemaakt dat je het verschil bijna niet kunt zien. Ook is kunstgras geschikt voor elke woonsituatie. Toch is een kleine jaarlijkse onderhoudsbeurt wel het advies, dus helemaal onderhoudsvrij zal het gazon niet worden.

Extra tip!

Zorg ervoor dat je naast de onderhoud van de tuin ook nadenkt over de onderhoud van de tuinmeubelen. Zo kun je beter kiezen voor kunststof meubelen dan voor een materiaal als hout. Dek je lounge tuinstoelen goed af in de herfst en winter, zodat je er later niet veel schoonmaakwerk aan hebt. Zo kan je nog sneller genieten van je tuin!