Voor velen zijn het terras en balkon in de zomer de tweede woonkamer. De eisen aan de huiselijke inrichting zijn navenant hoog, want je wilt je tenslotte echt goed voelen. Naast comfort en functionaliteit moeten de meubels passen bij de stijl en ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Bij het kiezen van de juiste balkon- of terrasmeubelen scheelt het veel tijd en geld om vooraf over een paar punten na te denken:

  1. Wat is het doel van het terrasmeubilair? Wat is belangrijk voor jou? Heeft u een zithoek nodig om te dineren en te vieren met vrienden en familie, een comfortabele fauteuil om te lezen of past een lounge om gezellig te chillen meer bij uw wensen? Naast tafel en stoelen, lounge of ligstoel, kunnen meer exotische meubels zoals Hollywood-schommels, strandstoelen, zitzakken, hangmatten, schommelbanken, hangstoelen, serveerwagens, gestoffeerde kisten of zelfs buitenbedden uw terras of balkon veranderen in een oase van welzijn.
  2. Van welke materialen moeten ze gemaakt zijn? Enerzijds is het belangrijk om te bedenken hoe weerbestendig uw terrasmeubilair moet zijn. Anderzijds is de materiaalkeuze ook een kwestie van stijl. Houten meubelen zorgen voor een andere flair dan moderne metalen of kunststof meubelen.
  3. Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Voordat u uw terras- of balkonmeubilair gaat kopen, is het raadzaam om de beschikbare ruimte op te meten. Vaak denkt men dat men het gevoel al heeft, maar het gevoel voor verhoudingen is bedrieglijk. Denk ook na over waar je de terrasmeubels in de winter kunt plaatsen en hoeveel ruimte daar beschikbaar is.

Terrasmeubels van hout

Terrasmeubels van hout zijn een klassieker van gezelligheid en, mits goed verzorgd, extreem duurzaam. Veel terrassen hebben houten vloerdelen als terrasoverkapping, waardoor houten meubelen elkaar perfect aanvullen. Er is keuze uit modellen van tropisch hout zoals teak, bankirai en donkerrode meranti of zachthout of hardhout zoals eiken, grenen, robinia of douglas. Tropische houtsoorten zijn bijzonder geschikt voor permanent buitengebruik; regelmatig oliƫn behoudt de kleur en voorkomt vergrijzing van het hout. Vooral inheemse houtsoorten moeten echter weerbestendig worden gemaakt door impregneren of lakken.

Polyrotan terrasmeubilair

Polyrattan tuinmeubelen van kunststof zijn een absoluut weerbestendig alternatief voor echt rotan. Ze bootsen rotanmeubels na, maar zijn veel robuuster en weerbestendiger. Het is echter belangrijk om goed op de kwaliteit te letten, die enerzijds wordt bepaald door de gebruikte kunststofvezel en anderzijds door het vlechtwerk.

Kunststof terrasmeubilair

Kunststof terras- of balkonmeubels zijn licht, weerbestendig en onderhoudsvriendelijk. Agressieve reinigingsmiddelen moeten echter worden vermeden, omdat deze het oppervlak aantasten.

Textiel terrasmeubilair

Naast bekleding voor fauteuils en ligstoelen worden er ook terrasmeubelen aangeboden die geheel bekleed zijn met textiel. Het kunststof materiaal is zeer goed bestand tegen weersinvloeden en is zeer eenvoudig te reinigen met water en zeep. De Textilene droogt snel op na een regenbui, en daarom is een dining loungeset vaak van dit materiaal gemaakt.

Terrasmeubels van aluminium

Tuinmeubelen van aluminium zijn zowel roestvast als weerbestendig. Noch extreme temperaturen in de zomer, noch temperaturen onder nul in de winter kunnen hen schaden. Ze worden vaak gecombineerd met weerbestendige textielstoffen zoals nylon of polyrattan en zijn dankzij hun lage gewicht snel en eenvoudig op een andere plek op te zetten. In de zomer moet u echter stoffering gebruiken, omdat het meubilair warm wordt door de hoge thermische geleidbaarheid van aluminium.