Ben je klaar voor het buitenseizoen en wil je je tuin, balkon of terras opfleuren? Geen probleem, wij laten je zien welk materiaal voor tuinmeubelen je kunt gebruiken om jouw favoriete buitenplek zomerklaar te maken en welk materiaal bij jou past.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen van hout zijn ongetwijfeld een klassieker in de buitenruimte. Ze zijn robuust en duurzaam en passen door hun natuurlijke uitstraling prachtig bij de natuur van je tuin, balkon of terras.

Welke houten meubelen voor in de tuin?

Teak tuinmeubelen

Teak is een midden tot goudbruine tropische houtsoort die tot de top van de hoogwaardige tuinmeubelhoutsoorten behoort. Dit komt vooral door het feit dat teak een van de weinige houtsoorten is die zonder behandeling zeer lang kan worden gebruikt en onverslaanbaar weerbestendig is. Teak heeft bijvoorbeeld een natuurlijke weerstand tegen schimmels, zuren en roofdieren zoals insecten en is bovendien bijzonder waterdicht. Door al deze eigenschappen is teak een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal voor tuinmeubelen.

Tuinmeubelen van acaciahout of robiniahout

Wat in Duitstalige landen vaak subtropisch acaciahout wordt genoemd, betekent in de meeste gevallen de sprinkhanenboom, die inheems is in de VS of Zuidoost-Europa. Deze verkeerde benaming is niet zozeer te wijten aan hun verre verwantschap, als wel aan de gelijkenis van beide houtsoorten met betrekking tot hun eigenschappen. Een pluspunt van de sprinkhaan is dat hij de Midden-Europese winter beter overleeft dan de acacia. Tuinmeubelen van robiniahout hebben een licht tot goudbruine kleur en zijn net als de buitenmeubelen van teak bijzonder weerbestendig, schimmel-, schimmel- en insectenwerend. Omdat tuinmeubelen van robiniahout ook een hoog zuurgehalte hebben, kun je bij de montage het beste alleen RVS schroeven gebruiken om lelijke verkleuringen te voorkomen.

Tuinmeubelen van eucalyptushout

Eucalyptushout komt van nature uit Australiƫ en wordt meestal op plantages gekweekt. In feite is de eucalyptusboom de snelst groeiende en meest gecultiveerde plantageboom ter wereld. Eucalyptushout heeft een roestbruine tot donkerrode kleur en wordt met zijn fijne, gelijkmatige nerf als bijzonder decoratief hout beschouwd. Eucalyptushout is zeer geschikt voor uw buitenruimte, omdat het net als zijn concurrenten een hoge weerstand heeft tegen ongedierte zoals schimmels en insecten en scoort met een hoge weersbestendigheid en stabiliteit. Dit komt voornamelijk door de overvloedige harsen en oliƫn in het hout.