Wanneer je net een nieuwe boom hebt geplant, wil je natuurlijk dat ie zo lang mogelijk gezond blijft, zodat jij ervan kan genieten. Maar ook wanneer je een oude boom in je tuin hebt zit daar veel sentimentele waarde aan, dus ook die wil je zo koesteren. Daarvoor zul je je boom wel goed moeten verzorgen. Hoe je dat het beste kan doen, lees je in deze blog. 

Regelmatig snoeien

Als je je boom gezond wil houden, is het belangrijk om hem om de zoveel tijd eens een snoeibeurt te geven. Vooral wanneer je een zieke of dode tak ziet is het zaak om deze zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de ziekte zich niet verspreid. Daarnaast wil je niet dat de boom zijn energie verspilt aan een dode tak. Ook helpt regelmatig snoeien bij het jong houden van een boom. Bijvoorbeeld fruitbomen zullen hierdoor meer fruit geven.

Ongedierte bestrijden

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten beestjes die slecht voor de gezondheid van je boom kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups, die de bladeren van je eik kan verpesten en bovendien een allergische reactie op je huid kan veroorzaken. Maar ook wormen en kevers kunnen de binnenkant van je boom leegvreten, waardoor hij zal sterven. Als je je boom gezond wil houden, is het zaak om het ongedierte op de juiste manier te bestrijden. 

Water geven

Een boom buiten staat en en dat betekent dus dat hij natuurlijk bewaterd wordt wanneer het regent. Het is echter ook een goed idee om je boom af en toe handmatig van wat extra water te voorzien. Vooral tijdens droge zomers verdampt er door de hitte veel grondwater en valt er maar weinig neerslag. Juist dan is het verstandig je boom zelf wat meer water te geven. 

Veel onderhoud aan je boom kan je natuurlijk zelf uitvoeren, maar voor sommige klussen is het beter om een expert in te schakelen, bijvoorbeeld een specialist in boomverzorging in Doorn.