Een vijver moet goed schoongehouden worden, als je wilt dat het leven dat erin zwemt en groeit gezond mogelijk is. Want hoe zorgzaam je de vijver ook hebt gebouwd, het is geen natuurlijke omgeving en dus moet je die situatie zien na te bootsen. Er zijn gelukkig verschillende producten die ervoor zorgen dat het leven in een vijver zo veel mogelijk lijkt op het leven in de vrije natuur. En dat zorgt weer voor tevreden vissen, die leven in een schone, gezonde omgeving.

 

De vijverpomp

Stilstaand water is nooit goed voor het leven in de vijver. Bedenk maar eens wat er gebeurt als het water in de zomer lange tijd stilstaat; de algen krijgen vat op het oppervlak en wie erin zwemt, loopt een grote kans om ziek te worden. Daarom is het belangrijk om het water in je vijver zoveel mogelijk in beweging te houden en dit doe je met een vijverpomp. Deze komen in allerlei soorten en maten, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: het water in beweging houden. Is het water in beweging, dan krijgen algen geen kans om zich te hechten en blijft het water zo schoon mogelijk. In de natuur is water immers ook zelden zonder beweging; rivieren stromen en voeren het water naar allerlei plekken. En hoe harder het stroomt, hoe minder kans er is voor algen en ander vuil.

 

Een vijverfilter

Een vijverfilter zorgt ervoor dat het vuil uit het water wordt gehaald dat langs het filter stroomt. Door dit filter voorkom je dat het water in de vijver snel troebel wordt en door het filter regelmatig te vervangen of schoon te maken, blijft het zijn werk uitstekend doen en kan je er lang mee vooruit. Zo’n filter koop je vaak in combinatie met een vijverpomp; de twee onderdelen passen erg goed bij elkaar en als je hun krachten combineert, zal al het leven in en om de vijver daarvan profiteren. Vijverfilters kan je kopen in een complete set, zodat slangen en pompen er bij zitten en je dus in een keer helemaal klaar bent.

 

Vijverproducten

Als je vissen ziek zijn, of als ze last hebben van algen, of als er een gebrek is aan de benodigde bacteriën, is daar een oplossing voor. Het merk Colombo produceert verschillende producten, die allemaal gericht zijn op het in topconditie houden van het water en van je vissen. Zo is er een middel dat de afbraak van vuil versnelt en slib en verzuring tegengaat. Ook kan bepaalde reinigingsbacteriën toevoegen aan de vijver, die het zware werk voor je zullen doen. En er is zelfs een mogelijkheid om met deze middelen medicijnen toe te voegen aan het water, zodat zieke vissen er snel weer bovenop geholpen worden. Door deze middelen goed te gebruiken, creëer je echt een Colombo vijver, die een perfecte plaats biedt voor een ruime variëteit aan vissen en andere waterdieren. En hoe gezonder deze dieren leven, hoe mooier je vijver erbij zal liggen.