Heb jij een parketvloer in huis? Dan weet jij waarschijnlijk als geen ander dat deze kostbare vloer veel onderhoud nodig heeft. Zeker wanneer je de rest van je leven wilt genieten van de parketvloer. Veel mensen vinden het geven van een onderhoudsbeurt aan deze vloer een tijdrovend proces. Dit zorgt ervoor dat het onderhoud vaak te lang wordt uitgesteld. Om te voorkomen dat jouw parketvloer zijn authentieke uitstraling verliest, geven wij je in deze blog tips om de vloer stralend te houden. Lees snel verder en wie weet raak je geprikkeld om jouw vloer onder handen te nemen!

1. Lakafwerking voor jouw parketvloer

Wanneer je besluit om de parketvloer eens een grondige reinigingsbeurt te geven, dan is het belangrijk om allereerst de vloer te schuren. Hiermee verwijder je gemakkelijk alle eventuele beschadigingen in de vloer. Zodra je klaar bent met schuren is het te adviseren om de parketvloer een lakafwerking te geven. Dit zorgt ervoor dat jouw vloer een slijtvaste bovenlaag krijgt waarmee de kans op vlekken en strepen minimaal is.

2. Zorg voor goed regulier onderhoud

Net als bij het Douwes Dekker laminaat is het belangrijk om de parketvloer regelmatig een reinigingsbeurt te geven. Dit doe je het beste door met een droge microvezeldoek over de vloer te gaan. Hiermee vang je al het stof en vuil direct op. Natuurlijk blijft er ook vuil achter in de groeven van de vloer. Om dit te verwijderen kan je het beste een stofzuiger gebruiken. Het is bij deze stap belangrijk om te weten dat het niet verstandig is om gebruik te maken van geïmpregneerde schoonmaakdoekjes. Deze doekjes laten stof en vuil immers aan de vloer kleven, waardoor vlekken ontstaan.

3. Periodiek de vloer dweilen

Behalve het regelmatig verwijderen van stof en vuil, is het ook noodzakelijk om de parketvloer één a twee keer per maand met een licht vochtige doek te reinigen. Dit doe je door een dopje van het door jou gekozen reinigingsproduct toe te voegen aan vijf liter water om vervolgens de microvezeldoek hierin onder te dompelen. Wring de doek goed uit en neem de gehele vloer hiermee af. Doe dit niet te vaak aangezien water jouw houten vloer kan beschadigen.

4. Controleer de vochtigheid in een ruimte

Als laatste tip willen wij je graag meegeven dat het verstandig is om de vochtigheid in iedere ruimte te controleren. Een parketvloer kan immers slecht tegen vocht en water. Om een langere levensduur te kunnen garanderen moet de vochtigheid altijd tussen de 40% en 60% zitten. Dit kan je eenvoudig meten met behulp van een hygrometer. Vervolgens kan je ervoor kiezen om een luchtbevochtiger in huis te nemen. Dit apparaat regelt de luchtvochtigheid in huis, waardoor je zeker weet dat jouw parketvloer langer meegaat. Welke tips heb jij nog voor het onderhouden van een parketvloer?