Je zal het vast wel herkennen. Je bent op een evenement, maar je verstaat niet wat een ander tegen je zegt. Je gaat daarom harder praten waardoor je hees wordt en de volgende dag misschien zelfs je stem kwijt bent. Je oren doen aan het einde van de dag pijn door de harde muziek of mensen zijn het er niet over eens hoe hard de muziek moet staan. Als je thuis een feestje hebt klagen de buren over de muziek en moet het feest stilgelegd worden door geluidsoverlast. Wil je toch een event organiseren, maar geen last hebben van de bovenstaande dingen is de silent disco misschien wat voor jou.

 

Voordelen van de silent disco

Voor je omgeving is een silent disco niet te horen. Iedere persoon krijgt een eigen draadloze koptelefoon, waardoor hij de muziek kan horen die door de dj wordt gedraaid. Als je even met iemand een praatje wil maken kan je de koptelefoon dus gewoon afzetten en kan je zonder gedoe op je normale geluidssterkte praten. Als je dus de koptelefoon afzet hoor je ook geen muziek meer. Je kan zelf je eigen volume instellen tijdens een silent disco. Bij een gemengd publiek bijvoorbeeld op een trouwfeest kunnen ouderen even bijpraten, terwijl jongeren van de muziek kunnen genieten. Doordat de silent disco niet voor je omgeving is te horen, hoef je met niemand rekening houden en kun je doorfeesten tot hoelaat je wilt. Wil je toch een beetje achtergrond muziek hebben, maar niet te hard dan is dat geen probleem. Een normale geluidsinstallatie kan worden gecombineerd met de silent disco.

 

Silent disco door de jaren heen

Het concept silent disco kwam al voor in een Japans sciencefictionverhaal uit 1967. In 1994 konden festivalgangers ’s avonds laat met behulp van hun eigen draagbare radio’s WK-voetbal en muziekvideo’s bekijken op een groot scherm. In 2000 hield BBC Live Music een zogenoemd stil optreden, waar het publiek via een koptelefoon naar een band en naar verschillende dj’s kon luisteren. In 2002 begonnen de silent disco’s in Nederland als experiment. De term silent disco bestaat in elk geval sinds 2005. Deze disco’s bestaan dus al jaren, zijn tegenwoordig over de hele wereld bekend en worden in veel landen dus steeds populairder.