Er zijn vele redenen waarom je hardhout in je tuin zou willen gebruiken. Misschien heb je een harde ondergrond nodig waar kinderen op kunnen spelen, of misschien heb je iets nodig om de groei van onkruid tegen te gaan. Hardhout kan voor verschillende doeleinden in de tuin worden gebruikt, en het heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen. In deze blogpost bespreken we de verschillende manieren waarop hardhout in de tuin kan worden gebruikt, evenals de voor- en nadelen van het gebruik van hardhout.

Wat is hardhout

Hardhout is het hout van loofbomen. Loofbomen groeien over het algemeen trager dan naaldbomen, waardoor het hout veel sterker is, met een levensduur tot wel 25 jaar. Doordat het zo sterk en duurzaam is, wordt het meestal gebruikt voor de bouw of voor fabricage doeleinden. In de tuin kan hardhout worden gebruikt om een harde ondergrond te creëren die bestand is tegen slijtage en scheuren. Het kan ook worden gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan.

Gebruik van hardhout in de tuin

Er zijn veel verschillende manieren waarop je hardhout in de tuin kunt gebruiken. Hier zijn een paar van de meest voorkomende toepassingen:

 

  • Vloeren: hardhout kan worden gebruikt om een harde ondergrond te creëren voor kinderen om op te spelen, of voor mensen om op te lopen. 
  • Omheining: hardhout kan gebruikt om een omheining rond de tuin te maken. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het helpt ook om de groei van onkruid tegen te gaan.
  • Verhoogd bed: als je een kleine tuin hebt, kun je hardhout gebruiken om een verhoogd bed te maken. Dit helpt om de ruimte in je tuin te maximaliseren, en hardhout is bestand tegen slijtage, wat betekent dat het jaren mee zal gaan.
  • Brug: als je een vijver in je tuin heeft, kun je hardhout gebruiken om er een brug overheen te maken. Dit zal een extra element van belang aan je tuin toe te voegen.

Voor- en nadelen van hardhout

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van hardhout in de tuin . Hier zijn een paar van de belangrijkste:

 

  • Duurzaam: zoals we al eerder zeiden, is hardhout erg sterk en duurzaam. Het is bestand tegen veel slijtage, waardoor het ideaal is voor gebruik in de tuin.
  • Bestand tegen rotting: hardhout is bestand tegen rotting, wat betekent dat het jarenlang meegaat zonder te rotten.
  • Esthetisch: hardhout kan een extra element van schoonheid aan je tuin toevoegen. Het is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en stijlen, dus je kunt er een vinden die bij jouw smaak past.

 

Er zijn echter ook een paar nadelen aan het gebruik van hardhout in de tuin. Hier zijn de belangrijkste:

 

  • Beperkte beschikbaarheid: niet alle hardhoutsoorten zijn overal verkrijgbaar. Het kan zijn dat je doe wat onderzoek om het hardhout te vinden dat het meest geschikt is voor jouw tuin.
  • Hoge prijs: hardhout kan duur zijn, dus het is misschien niet voor iedereen betaalbaar.
  • Zwaar: hardhout is zwaar, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om het te verplaatsen.

 

Als je overweegt hardhout in jouw tuin te gebruiken, raden wij je aan je eigen onderzoek te doen om de beste soort hardhout voor jou te vinden. Na het lezen van deze blog ben je in ieder geval goed geïnformeerd over de toepassingen en de voor- en nadelen van hardhout.