Sinds 2020 is een vakantie in eigen land helemaal terug van weggeweest. Dit is niet zo gek aangezien we door de komst van de coronapandemie nauwelijks mochten reizen. Het virus sloeg razendsnel om zich heen, waardoor veel landen in lockdown gingen. Gelukkig lijkt het monstervirus inmiddels op zijn retour. Dit zorgt ervoor dat ons land langzaam weer opengaat en we steeds meer dingen mogen doen. Ga je dit jaar toch nog op vakantie naar Drenthe? Dan mag een bezoek aan het brinkdorp genaamd Dwingeloo zeker weten niet ontbreken. In deze blog vertellen wij je alles wat je in dit dorp kunt doen. Lees snel verder en maak jouw vakantie onvergetelijk!

 

1. Sint Nicolaaskerk

Wanneer je in Dwingeloo bent, dan mag een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk niet ontbreken. Deze eeuwen oude kerk staat immers midden in het dorp. De kerk is gemakkelijk te herkennen aan haar torenspits in de vorm van een ui. In de volksmond wordt dit ook wel ‘de siepel’ genoemd. Dit is natuurlijk het Drentse woord voor ui. De Sint Nicolaaskerk staat hierom ook op de nationale monumentenlijst en kan je in de maanden mei tot en met augustus op zowel de woensdag als de donderdag bezoeken van 13.30 tot 16.00 uur.

 

2. Landgoed Oldengaerde

Wil je graag wandelen door de natuur in Dwingeloo? Dan is het landgoed Oldengaerde een uitstekende oplossing. Dit landgoed heeft een omvangrijke historie die begint in het jaar 1420 toen Reynolt van Echten in Dwingeloo ging wonen. In de jaren hierna hebben verschillende generaties op het landgoed gewoond en naar eigen smaak ingericht. Zo zijn de tuinen in de 18de eeuw geheel volgens de populaire Franse tuinmode ingericht. Hierbij staat de symmetrie centraal. In de kasteeltuinen en het omliggend bos kan je niet alleen genieten van de natuur, maar ook nog een verschillende soorten planten, bomen en dieren ontdekken. Na een lange wandeling kan je neerploffen op het terras voor een hapje en drankje.

 

3 Radiotelescoop Dwingeloo

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Nederland is de radiotelescoop in Dwingeloo. Deze radiotelescoop ligt aan de rand van het nationaal park Dwingelderveld en is in 1965 gebouwd in samenwerking met diverse Nederlandse universiteiten. Sinds 1998 wordt de radiotelescoop niet meer voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Het is dus niet meer mogelijk om eventuele nieuwe sterrenstelsels met de radiotelescoop te ontdekken. Toch werd dit imposant bouwwerk niet gesloopt en in het sinds 2010 onderdeel van de industrieel erfgoedlijst. Wanneer je naar Drenthe komt, dan kan je een bezoek aan de radiotelescoop het beste combineren met een fietsroute door de omgeving van Dwingeloo.