Iedereen heeft tijdens de coronacrisis mogen ervaren wat thuiswerken inhoudt. Volgens verschillend onderzoek zal dit voor de meeste mensen de normale gang van zaken blijven. Het thuiswerken heeft een aantal zaken veranderd.

Zo is er geen fysiek contact met collega’s mogelijk, dus een praatje bij de koffiemachine behoort tot de verleden tijd. De communicatie verloopt dus anders, de één vindt dat prettig en de ander heeft het er moeilijk mee.

Positief

Over het algemeen ervaren mensen het thuiswerken als positief, zo blijkt uit metingen. Zeker wanneer dit afwisselend is en er eveneens op kantoor gewerkt wordt. Mensen waarderen de afwisseling. Het is ook mogelijk geworden om de eigen dag in te delen en ook dit wekt tevredenheid.

Zo is de rust goed voor het uitvoeren van taken waarbij gerichte aandacht nodig is. De productiviteit ligt hoger omdat er minder afleiding en omgevingsruis is. Je dient dan wel een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek te hebben ingericht waar je ongestoord je gang kan gaan.

Dan maak je het jezelf gemakkelijker om de deadlines te halen en beter gebruik te maken van je werkuren. Je hoeft bovendien geen reistijd te besteden wanneer je aan thuiswerken doet. Je werkgever bespaart ook op de kosten op deze manier.

Besparen reistijd

Over het algemeen gesproken is er minder ziekteverzuim bij thuiswerk. De afwezigheid van drukte op kantoor en tijdens het reizen in de spits word niet als prettig ervaren wanneer mensen zich niet helemaal lekker voelen.

Een goed ingericht thuis kantoor daarentegen stimuleert mensen om toch iets te doen bij klachten. Mensen zijn tevredener en ervaren minder stress.

Er kan echter niet met een team aan tafel gezeten worden, dit moet online gebeuren. Ook zijn mensen niet meer gezamenlijk in een ruimte aanwezig waardoor er wellicht meer gevoelens van eenzaamheid kunnen ontstaan bij de werknemers.

Bewegen

Het is dus zaak om niet alleen maar te werken, maar om te bewegen en af en toe een praatje te maken met mensen in je omgeving of die je tegenkomt tijdens je wandeling. Het is eveneens van belang dat je tijdens het werk ook voldoende afwisselt. Dit kun je doen door een zit-sta bureau neer te zetten, maar je kunt ook ieder uur een aantal minuten vrij bewegen.

Wat dat betreft gelden de Arboregels ook voor het thuiswerken, zorg er dus voor dat je werkplek verantwoord is. De angst voor het ontbreken van de productiviteit aan de kant van de werkgevers is door de crisis weggenomen. 

Zeer waarschijnlijk is het thuiswerken een blijvende realiteit, waarbij een goed ingerichte werkplek op de eerste plaats dient te staan.