Als het winter wordt, zitten veel mensen graag rond de open haard om warm te blijven. Als je een van die mensen bent, moet je alvast een voorraad openhaardhout aanleggen! Openhaardhout moet op een droge plaats worden opgeslagen, zodat het later goed kan branden. Veel mensen weten niet hoe ze hun openhaardhout goed moeten opslaan, wat kan leiden tot problemen zoals beschimmeld hout en overmatige rookontwikkeling. In deze blog zullen we je leren hoe je je brandhout moet opslaan, zodat je de hele winter kunt genieten van een gezellig vuur!

Openhaardhout opslaan op een droge plek

Het eerste wat je moet doen is een droge plaats vinden om je openhaardhout op te slaan. Als het hout te nat is, zal het niet goed branden en veel rook produceren. Je wilt ook voorkomen dat het hout wordt opgeslagen in een afgesloten ruimte, zoals een garage, omdat het hout dan kan gaan rotten. De beste plaats om openhaardhout op te slaan is in een schuur of onder een overdekte veranda. Vaak wordt afgeraden om dit te doen op een plek die richting het westen of zuidwesten uitkijkt omdat de meeste regen vaak uit deze kant komt.

Openhaardhout buiten opslaan

Veel mensen weten al dat je openhaardhout op een droge plek moet opslaan. Hierdoor denken zij vaak dat dit daarom het beste binnen kan gebeuren. Dit is echter niet waar, want de wind en buitenlucht zijn vaak hard nodig om ervoor te zorgen dat het hout goed kan drogen. In een garage of in andere plekken beland de vocht uit het hout in de lucht, waardoor het hout vaak sneller gaat schimmelen en dit vocht opnieuw opneemt.

Openhaardhout stapelen

Als je een geschikte plaats hebt gevonden, is het tijd om het hout te gaan stapelen. Openhaardhout moet in rijen worden gestapeld, zodat de lucht tussen de stukken hout kan circuleren. Hierdoor droogt het hout sneller uit. Om voor een optimale ventilatie te zorgen kun je het hout het beste in rijen op elkaar stapelen die afwisselend horizontaal en verticaal zijn. Zorg er ook voor dat je openhaardhout nooit zomaar op de grond, steen of zand legt. Er moet altijd iets tussen het hout en de grond leggen. Dit kan je bijvoorbeeld op pallets doen om te voorkomen dat het hout vocht vanuit de grond opneemt.

Openhaardhout kopen

Als alternatief kun je ook openhaardhout kopen. Dit hout wordt al gedroogd geleverd, waardoor je het gelijk kunt gebruiken. Ook hoef je je zo minder zorgen te maken over hoe je het openhaardhout het beste kunt opslaan. Tenslotte ben je zo ook verzekerd van een goede kwaliteit hout, dat zonder problemen zal branden!