Eigenlijk verklapt de term thuiskok al meer dan genoeg. Het is een kok die je normaliter in de keuken van een restaurant vind, maar nu komt hij bij jouw thuis langs. Het grote verschil tussen een thuiskok en een restaurant kok is dat een thuiskok een ondernemer/ZZP’er is. Je kunt ze dus niet alleen tegenkomen bij mensen thuis, maar ook op evenementen, bijeenkomsten of familiefeesten. Schrik ook niet als je als thuiskok wordt ingeschakeld om een leerzame kookworkshop te geven!  Steeds vaker kom je de thuiskok tegen. Waar dit vroeger eigenlijk vrij zeldzaam was, is nu bijna 1 op de 10 koks een zelfstandig kok.

 

Waarom thuiskok worden

 

Er zijn verschillende redenen die je kunt hebben om thuiskok te worden. De meest voorkomende reden is de vrijheid die je krijgt wanneer je thuiskok bent. Je moet begrijpen dat koks vaak ongelofelijk veel passie hebben voor hun werk en erg creatief zijn. Ben je in dienst van een restaurant, dan wordt die creativiteit als het ware opgesloten. Er is een menukaart met een x aantal gerechten die jij herhaaldelijk bereid.

Als thuiskok kun je die creativiteit in de vrije loop laten. Jij bepaald zelf wat je wilt koken voor de klant, tenzij deze iets specifieks aanvraagt natuurlijk. Je bepaalt zelf de opmaak van het bord, de smaken die je toevoegt enzovoorts. Als thuiskok zijnde verzorg jij niet alleen het eten en drinken op een avond, maar je creëert een hele ervaring voor iedereen die aanwezig is. Je hebt dus best wel wat verantwoordelijkheid.

 

 

Culinaire ervaring

 

Je wordt ook niet zomaar even thuiskok. 9 van de 10 keer heeft iemand die privé chef of thuiskok wordt al veel ervaring opgedaan bij een of meerdere sterrenzaken in binnen- en/of buitenland. Buiten dat je moet kunnen koken en inzicht moet hebben in smaakcombinaties, dien je ook nog eens kennis te hebben van wijn. Het is niet voor niets dat privé chefs of thuiskoks ook als vinoloog worden aangezien. Een goed verzorgd wijnarrangement is simpelweg onderdeel van de culinaire ervaring die jij als thuiskok verzorgt.